Zielone webinary Inkubatora UW – Kuchnia bez resztek

16 czerwca 2020 zapisał się w historii Inkubatora naprawdę mocno – tego dnia odbył się drugi Zielony Webinar. Gościliśmy Jagnę Niedzielską – autorkę książek, programów kulinarnych, a przede wszystkim – propagatorkę zero waste.


 

I właśnie zero waste – czyli styl życia oparty na niemarnowaniu, ponownym wykorzystywaniu i odpowiedzialnym kupowaniu – było tematem przewodnim spotkania. Uczestnicy spotkania mieli okazję przekonać się, czym jest kuchnia zero waste. Jagna rozpoczęła swoją opowieść już od wizyty w sklepie- ponieważ tam, robiąc mądrze zakupy- można zaoszczędzić pieniądze, pomagając przy okazji naszej planecie. Następnie przeniosła się do kuchni, dając mnóstwo przykładów, jak można wykorzystywać resztki jedzenia oraz te części warzyw i owoców, które zazwyczaj niepotrzebnie wyrzucamy.

Następnie przyszła pora na inne obszary zero waste, między innymi modę czy racjonalne gospodarowanie odpadami. Nie udało się uciec od pandemii, a zatem ostatnia część webinaru była poświęcona sposobom radzenia sobie z zero waste w czasach koronawirusa.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o działalności Jagny i zero waste, zapraszamy do obejrzenia zapisu wydarzenia!