Nasza planeta się zmienia – to niepodważalny fakt. Dosięgają nas nieodwracalne zmiany, które budzą nasze obawy, ale powodują też, że zaczynamy zastanawiać się, co możemy zrobić, by wpłynąć na negatywne skutki przemian i poprawić stan naszej Matki Ziemi
Co robić, by być bardziej eko? Jak odnaleźć się w filozofii zero waste? Jak tworzyć nową ekocodzienność? Jak i od czego to wszystko zacząć?
Na te i inne ekopytania odpowiemy podczas cyklu Zielonych webinarów Inkubatora UW ☘
Przez 3 tygodnie będziemy podejmować tematy z różnych obszarów ekologii, w jej codziennym i bliskim nam ujęciu. Zaproszeni goście przybliżą Wam życie w duchu eko, zero waste, czyli życie w zgodzie z naturą i jej obecnymi wyzwaniami.
9.06 “Jak tworzyć ekostartupy?”
Michał Piosik i Piotr Grabowski z foodtech.ac opowiedzą o tym, jak wpaść na pomysł ekostartupu, jak go prowadzić i zdobywać finanse na rozwój. Wspólnie zastanowimy się też, czy nowa ekonomia będzie zielona.
16.06 “Jak gotować w duchu zero waste?”
Rozmowa z Jagna Niedzielska – kucharką, doradcą kulinarnym, propagatorką nurtu zero waste i autorką książki “Bez resztek”. O tym, czym jest filozofia zero waste, jak wprowadzić ją do kuchni, by gotować zdrowo, pysznie i mądrze.
23.06 “Jak stworzyć roślinne otoczenie wokół siebie?”
Roślinne Porady, czyli o tym, dlaczego w mieście też powinniśmy otaczać się roślinami i jak stworzyć roślinny zakątek w domu, na parapecie, balkonie czy w ogródku. Z Sebastianem Kulisem porozmawiamy również o tym, jak nie marnować żywności i kupować odpowiedzialniej.
Bądźcie z nami!
—
Wszystkie webinary odbędą się w wydarzeniu na Facebooku o godz. 18:00.