Zielone webinary Inkubatora UW – foodtech.ac

9 czerwca 2020 odbyła się premiera Zielonych Webinarów, czyli rozmów poświęconych ekologii, odpowiedzialnej przedsiębiorczości i zrównoważonego trybu życia. Gośćmi pierwszego spotkania byli założyciele akceleratora foodtech.ac: Piotr Grabowski oraz Michał Piosik.


 

Goście zgodnie podkreślili, że konsumpcję należy ograniczyć, a technologię wykorzystać do rozwoju bezpiecznych i wydajnych systemów wytwarzania żywności. Jako najważniejsze trendy Piotr Grabowski wymienił roślinne zamienniki mięsa i innych produktów odzwierzęcych, substytuty cukru, zamienniki opakowań plastikowych, farmy wertykalne oraz żywność funkcjonalną, a także produkty jadalne z wykorzystaniem insektów czy napoje bezalkoholowe. Piotr dodał również, że coraz bardziej popularne stają się aplikacje pomagające sprzedać nadwyżki żywności i zapobiegać marnowaniu żywności.

Michał Piosik zwrócił uwagę na zmiany klimatyczne, które będą wymagać od polskiego rolnictwa głębokiej transformacji. Susze, wysokie temperatury, zmiany podziału na tradycyjne pory roku- to tylko niektóre z wyzwań. Dlatego tak ważne jest, aby już dziś przekonać rolników oraz producentów do zastosowania nowych technologii i przystosowania się do niedalekiej przyszłości.

Podczas rozmowy można było także dowiedzieć się więcej o idei foodtech.ac, procesie akceleracji i wsparcia oraz sukcesach uczestników i startupów skupionych wokół akceleratora.

Zapraszamy do obejrzenia zapisu nagrania!