Badanie ma potencjał poszerzenia wiedzy na temat wpływu stanu odżywiania i stanu psychicznego pacjenta na proces jego leczenia i rekonwalescencji pooperacyjnej, co z kolei może przyczynić się do zmniejszenia częstości występowania powikłań pooperacyjnych, skrócenia czasu hospitalizacji oraz zwiększenia skuteczności leczenia i oceny stanu pacjentów wymagających pomostowania aortalno-wieńcowego.
Wydatkowanie grantu:
Grant zostanie przeznaczony na zakup elektrod niezbędnych do wykonania analizy składu ciała u badanych pacjentów oraz na publikacje wyników badania w czasopismach naukowych.
Zespół:
Zuzanna Przekop – doktorant Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM,
Anita Grochowska – Wydział Nauki o Zdrowiu (dietetyka).
Maja Sosnowska – Wydział Nauki o Zdrowiu (dietetyka),
Dominika Fajdek – Wydział Nauki o Zdrowiu (dietetyka),
Łukasz Laskus – I Wydział Lekarski WUM,
Krzysztof Pionkowski – I Wydział Lekarski WUM,
Afiliacja:
Studenckie Koło Naukowe Dietetyków WUM działające przy Zakładzie Dietetyki Klinicznej.
Miejsce realizacji projektu: Klinika Kardiochirurgii I Katedry i Kliniki Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.